interaxo

Slik bidrar Tribias løsninger til en effektiv prosjekthverdag

Written by Kristine Gullaksen
"Nordic BIM Summit 2021" er en av de største BIM-arrangementene i Europa innen bygg og infrastruktur. I år var tema "En ny begynnelse i en post-pandemisk tid", hvor Mats Persson, direktør for forretningsutvikling og partnerskap i Tribia, presenterete innlegget "Hvordan Tribias løsninger bidrar til en effektivt post-pandemisk prosjekthverdag".

Arrangementets fokus handlet om å frigjøre digitaliseringspotensialet. Hva har vi lært i 2020 og hva skal vi ta med oss ​​til den nye normalen? Hvordan kan vi bruke programvare og teknologi for å sikre fokus på våre oppgaver som arkitekter, ingeniører eller designere?

Bygg og anlegg har større utfordringer når det kommer til digitalisering enn andre bransjer  

Utfordringen i dagens situasjon er samarbeid, der byggebransjens samarbeidsprofil skaper problemer i form av blant annet fragmentert prosjektinformasjon, e-postkaos, uklare prosesser, lav sporbarhet og hvor "bare" fildeling også er utilstrekkelig. Utfordringen i dagens situasjon er også det faktum at informasjonsadministrasjon i et BIM-prosjekt refererer til mye mer enn bare 3D-modeller og dokumenter.

Så la oss fordype oss i hvordan Tribias løsninger bidrar til effektive byggeprosjekter i den kommende post-pandemiske fremtiden.

Tribias BIM collaboration består av tre produkter som samhandler med hverandre. Interaxo er verktøyet for dokumenthåndtering, samarbeid i viktige beslutningsprosesser - internt og eksternt, støtte for kontraktsmessige spørsmål etc. Bimeye hjelper deg med BIM-datahåndtering og enkel tilgang til, modifisering og oppdatering av objektinformasjon, mens Unizite gir enkel tilgang til tegninger og modeller for alle. Du kan bruke Unizite til feltarbeid, inspeksjon og sjekklisterapportering, og det vil også gjøre oppfølging av avvik fra områder som HMS, sikkerhet, kvalitet og overlevering mer strømlinjeformet. 

Byggeplass_prosjektledere

Bærekraftige, smarte bygninger og byer

Veien inn i fremtiden etter pandemien vil skape nye krav til måten vi jobber på. Dette betyr at gårdeier som ønsker å utvikle sin eiendomsportefølje digitalt må ta det første skrittet og bli interessert i prosessen med å produsere, samle inn og sortere data om sine eiendommer.
Bærekraftige og smarte bygninger vil bli produsert og administrert med Digital Tvilling-støtte drevet av klart nødvendige informasjonsleveranser og datadrevet informasjonskaping. Disse vil koordineres gjennom automatiserte dataoverføringer initiert av en veldefinert og avklart prosess fra byggeprosjektets viktigste interessenter fra dag èn i en bygnings livssyklus.

Vi er allerede involvert i tilfeller der dette er et faktum, og der BIM-prosjektet krever at du også jobber utenfor 3D-objektmodellen. Ønskene og kravene vi ser er:

  • Støtte for BIM-prosesser med økt innhold og bredere bruk
  • Pågående koordinert innsamling av informasjon under prosjektets konstruksjon
  • Modell som gjenspeiler det som virkelig er bygget
  • Klimaberegninger for å støtte løpende analyse og beslutninger
  • Sporbarhet i BIM-modellen som en muliggjør for sirkularitet

Hvilke trender ser Tribia som kan gi nye forretningsmuligheter?

  • Trend 1: Krav om informasjon
    Leveringskrav for "systematisk kontinuerlig håndtering av data og dokumentasjon". Du som jobber som byggherre har muligheten til å stille krav til en objektbasert, koordinert digital informasjonssamling allerede i anskaffelsen. På denne måten kan du påvirke og endre bransjen gjennom et klarere sett med krav i anskaffelsen. Konsekvensen av dette er at du som byggherre allerede på et tidlig tidspunkt kan få sporbar kontroll over hele prosjektet, at systemet brukes av alle entreprenører og underleverandører, uavhengig av kontraktsform, noe som igjen vil gi stor verdi gjennom bygningens livssyklus.

  • Trend 2: Digital Tvilling
    Vi ser flere eiendomsutviklingsprosjekter som allerede er godt i gang. En av disse er Økern Portal, som vil være en av Oslos mest unike næringsbygg, et sted hvor industri og nærmiljø møtes. Dette er en ny tankegang i Norge. Bygningen huser både arbeidsliv og byliv, som pulserer fra morgen til kveld. Prosjektet inkluderer en ambisjon om å kunne bruke en Digital tvilling for "operativ excellens". Den 55.000 kvadratmeter store Økern-portalen er mye mer enn et kontor- og næringsbygg. Samtidig som bygningen huser tilrettelagte og fleksible kontorlokaler og arbeidssoner, vil det være et naturlig samlingssted for lokalbefolkningen. 

    Vi i Tribia ser at i vår ambisjon for Digital Tvilling støtter vi datainnsamling fra design- og produksjonsprosessen, og gir støtte til dokumentasjonssamlingen for drift og vedlikehold. Via en tilkobling av FDV-dokumentasjon til BIM-modellen med støtte fra Bimeye, skaper vi en enkel måte å finne relevant dokumentasjon for "tilgang av interesse". Digital Tvilling-ambisjonene vises i tilsvarende måte i infrastrukturprosjekter.

  • Trend 3: Nye forretningsmuligheter gjennom samarbeid med spesifikk bransjekunnskap (kanskje rundt det du spesialiserer deg i)?

    Åpne API-er muliggjør integrasjon med andre systemer. Vi ser en trend i åpne API-er for å integrere med andre løsninger og dermed skape effektive byggeprosjekter. Gjennom vårt partnerskap med Briab ser vi for eksempel nye forretningsmuligheter med enormt potensiale rundt BIM-prosessen vedrørende brannvernarbeid.

Ikke nøl med å kontakte oss for å diskutere disse trendene, eller få innspill til hvordan vi i Tribia kan hjelpe byggeprosjektene dine til å bli enda mer effektive. Vi takker for oss og gleder oss til neste års deltakelse!


Ønsker du å vite mer om våre løsninger, og hvordan du kan ta steget mot en smartere, digital prosjekthverdag? Ta kontakt med oss her, for en gratis demo og uforpliktende samtale. 

 

Book en uforpliktende demo

Nysgjerrig på hva Interaxo kan bidra med i ditt prosjekt?

Fyll ut skjemaet eller kontakt oss på +47 22 50 45 50 så forteller vi mer og setter opp en gratis og uforpliktende demo.